Yoghurt

Skrevet av Anne Siri fredag 2. mars 2012 • 35 kommentarer

Synes du det er morsomt å vite hvordan maten blir til? Ønsker du et alternativ til yoghurten du får kjøpt på butikken? Vi viser deg hvordan du kan lage yoghurt selv.

Yoghurtdessert

Vi har tidligere vist deg hvordan du lager smør og rømme selv. Nå har tiden kommet til yoghurten. Der rømme lages av fløte og en rest av forrige rømmeporsjon, lages yoghurt av melk og en rest av forrige yoghurtproduksjon. Første gang må du altså begynne med kjøpeyoghurt. I tillegg skal melken varmebehandles før du blander i yoghurten.

Dette trenger du:

 • 1 l helmelk
 • 1 dl yoghurt naturell (kjøpt eller fra forrige gang du lagde yoghurt)
 • Termometer

Slik gjør du:

 • Varm melken sakte opp til ca. 85 grader, og la den holde denne temperaturen i ca. 10 minutter (bør ikke koke)
 • La melken kjøles ned til 40 grader og bland inn yoghurten

Yoghurtkjele

 • Ha blandingen over i egnet oppbevaring (f. eks. et stort norgesglass)
 • Plasser et lunt sted, f. eks. på et håndkle på badegulvet
 • La stå i noen timer til yoghurten har tyknet. Hvor lang tid det tar varierer ut fra temperatur.

Norgesglass

Yoghurten blir kanskje tynnere enn kjøpeyoghurt, da kjøpeyoghurt som regel tilsettes tørrmelk.

Nå kan du spise yoghurten som den er, kanskje med nøtter og honning, eller du kan lage noe annet morsomt som tzatziki eller smøreost (fremgangsmåte kommer snart).

Yoghurt plain

Ønsker du flere oppskrifter fra oss? Følg Den late ku på facebook!

Etiketter: ,

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

35 kommentarer

 1. Bra blogg, Anne Siri!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Hei
  Hvis du lar youghurten stå å fermentere ved ca 40 grader ca. 1 døgn blir den tykk.

 3. Magne: Mange takk! Alltid hyggelig.

  Hanne: Jeg lot den stå over natta, og da ble den ganske tykk. Men kanskje jeg skal prøve å la den stå enda lenger neste gang? Blir den da mer som en type gresk yoghurt? Det vil vel uansett være slik at yoghurt uten tørrmelk lettere “lekker” myse. Men jeg synes ikke det gjør så mye.

 4. Vet mange ikke syns det er noe særlig, men jeg bruker gelatinpulver i. Ca en ts pr liter melk, så blir den tykkere. Dessuten blir yoghurten naturlig tykkere dess fetere melk du bruker. Drikkeyoghurtkonsistens av skummet- og ekstra lett melk hvis du ikke har i gelatin.

  Og så lar jeg melkeblandingen stå i kasserollen natta over, ca tolv timer. Legger et glasshåndkle mellom lokket og melka for å trekke opp kondens. Og pakker kasserollen med lokk i et badehåndkle.

  Mmm…kom på at jeg har kjøpt masse melk for å lage nettopp dette i helga :).

  • Gelatin ja, det var ikke dumt! Det må også testes. Gelatin er jo dessuten bra for ledd og ben og slikt har jeg hørt. Det burde vel også gå an å blande i litt fløte? Selv har jeg brukt H-melk hittil, men ønsker meg en yoghurt som er litt fetere. Skjønner at det er mange måter å gjøre dette på for å oppnå akkurat den konsistensen man ønsker seg!

 5. Noen som har testet med gresk eller tyrkisk yoghurt?

  • Jeg prøvde med tyrkisk yoghurt første gang jeg lagde, men da misforstod jeg litt og lot den stå alt for kort, så den ble veldig tynn. Men tror det i prinsippet skal fungere like bra. Kom gjerne med en oppdatering hvis du prøver 🙂

 6. Å, sånn lager mamma også yohurten. Vi iranere bruker det til litt forskjellige ting, som mat eller som drikke, så det er greit å ha mye yoghurt tilgjengelig.
  Det mamma vanligvis gjør når yoghurten blir for tynn, er at hun bare legger en ren (egen) kjøkkenklut oppå, og squizer ut vannet fra kluten etterhvert som den blir klissvåt. Da blir den tykk og fin.

  TIPS:D yoghurt-drikk ( internasjonalt kalt Aryran): bland yoghurt og vann, tilsett salt. Det skal smake menneskelig da, så du må smake og finne de rette mengdene/forholdene. Skal være mer yoghurt enn vann iallfall.
  Ellers så kan du kjøpe Ayran i 0,3, 1,5 ml-flasker i utenlandske matbutikker og prøve det. Finnes med og uten kullsyre og er helt fantastisk. (men forskjellige produsenter lager forskjellige varianter).

  Enjoy

  • Oj, det må prøves ut! En slags drikkeyoghurt med kullsyre? Må innrømme jeg har litt problemer med å forestille meg salt yoghurt, men skal ikke si noe før jeg har smakt!

   Tipset med klut var smart, det tror jeg at jeg skal gjøre med den yoghurten jeg har stående nå.

 7. Bruker man pasteurisert melk?
  Burde man heller bruke homogenisert eller råmelk?

  • Jeg brukte helt vanlig pasteurisert og homogenisert Q-melk.

   Forstår at det er ganske mange som etter hvert mener at råmelk/upasteurisert melk egentlig er ganske bra for oss, men det er vel fortsatt delte meninger om det. I grunn er det et enkelt valg for meg, for jeg har ikke tilgang på noe annen melk enn den jeg får på butikken. Råmelk må man vel faktisk kjøpe rett fra bonden hvis man skal ha tak i det.

   • Hei.

    Råmelk er vel kun den melken du får fra kua rett etter kalving. Det er ikke lett å få tak i, og antar dere egentlig mener melk rett fra kua som ikke er pasteurisert/homogenisert. Altså “rå” melk.

    Har drukket en del melk “rett fra kua” og det er godt og smaker annerledes enn pasteurisert melk, og er sikkert godt å lage yoghurt av. men, det var jo en grunn til at Pasteur fant opp Pasteurisering, og det var jo på grunn av at den prosessen dreper bakterier som ikke er bra for oss…

    Så, melk rett fra kua er nok det mest “naturlige”, mens Pasteurisert melk nok er tryggere.

    Takk ellers for en interessant blogg, hjemmelaget yoghurt er godt!

    Tore

    • Takk for oppklaring! Jeg mente rå melk, og ikke råmelk 🙂 Men råmelk, den første melka, har vel også et godt rykte som supersunt? Skulle uansett gjerne ha prøvd, jeg har ikke smakt melk rett fra kua siden jeg var liten og syntes det var bare ekkelt. Har et litt åpnere sinn nå!

   • Det tryggeste er sikkert å bruke vanlig pasteurisert og homogenisert melk fra butikken. Upasteurisert melk krver temmelig nøyaktig og god hygiene mens man etterbehandler melka (lager yoghurt feks), og det er nok tryggest med en melk som ikke inneholder noe særlig bakterier.

    Ellers så lurer jeg på hvorfor man ikke kan ha i litt tørrmelkpulver for tykkelsens skyld? (skummetmelkpulver da). Jeg fikk en “Yoghurtmaskin” for endel år siden mot et abonnement på månedlig leveranse på yoghurtkultur og skummetmelkpulver og den yoghurten jeg lagde da var fantastisk god! Maskinen var egentlig bare en slags termostatstyrt vannbad – gjorde at temperaturen var passe og stabil, man kan klare seg fint uten en slik.

    Et annet tips jeg vil komme med er å prøve å lage yoghurt med en av de utenlandske yoghurtene (som kultur)man får kjøpt i butikken. Det er utrolig stor forskjell på hva slags kultur man bruker og det merker man godt på smaken (syrligheten, snerpethet osv) på den ferdige yoghurten. Kulturen som Tine bruker er ikke av de aller beste da……

   • Vi mennesker kan ikke nyttegjøre oss av råmelk etter at vi er noen døgn gamle, så derfor er det bortkastet å spise/drikke opp “kalvematen” 😉

 8. Hei. Upasteurisert melk og råmelk er ikke det samme. Råmelk er den melka kua har rett etter hun har kalvet. Den er gul og tykk som vaniljesaus.

 9. Ja Ayran er skikkelig midtøsten/tyrkia… Og det er innmari godt, men jeg hadde ikke laget en hel liter første gangen heller da. Hadde heller kjøpt og prøvd det før jeg skulle lage det selv. Greia med salt er at du egentlig ikke skal kjenne salt-smak heller, det tynnes ut i væsken liksom. Men når du har salt oppi, merker du en stor forskjell. Og man skal vispe yoghurten så den ikke blir klumpete.
  Jeg elsker å smøre yoghurt på en grov brødskive og spise på morningen. For det må man nesten ha tykk yoghurt<3 … ( yoghurt og fine brødtyper= forstoppelse, dessverre, så utsatte folk må nesten bruke litt grovere brødtyper).:D

  TIPS 2: du kan lage et hull i tynn yoghurt, helst i kanten og ikke midt i, for da kolapser det hele sammen. Bare ta en spiseskje yoghurt fra kanten. Også lar du bollen/glasset/bøtten bare stå i noen timer… Etterhvert samler det seg væske i det hullet som du kan fjerne/helle ut/tørke.

  Kluttrikset går fortere, og Tingen med kluten er at man kan velge hvor mye vann man vil trekke ut.

  Lykke til videre:) utrolig morsom innlegg forresten, VG tar man med til nye spennende steder noen ganger:) følger deg videre:)

  • Takk for gode tips og fine ord. Ayran står herved på handlelista!

   Yoghurt på brød har jeg heller aldri hørt om, men jeg har laget kremost av yoghurt og det smaker nok mye det samme, og er kjempegodt.

   Oppdaget at jeg allerede uten å mene det hadde laget et “hull” i yoghurten min da jeg spiste av den i går, så i dag var det bare å helle av væske, akkurat som du forklarte. Nå er den fin og tykk, i hvert fall i toppen av det store glasset.

   Og så hadde jeg bringebær i kjøleskapet.. Bringebæryoghurtlykke til frokost!

  • Om en legger et rent kjøkkenhåndkle eller lignende i et dørslag og setter over en bolle er det bare å helle yoghurten i og væsken/musen renner ut.Jeg delte kjøkken med en fra Uganda(?)da jeg studerte,og hun gjorde dette med kulturmelk. Da ble det en ostemasse igjen som de hadde som tilbehør til en supersterk middagsrett.

 10. Spiste Yoghurtbrødskiven min for ikke lenge siden, føler jeg må spise en runde til etter å ha lest her:D
  Ja det hullet funker.
  Det med råmelk: Så godt jeg kan huske, og det jeg vet jeg har hørt og vet ( siden jeg har vokst opp i Iran, har jeg blitt kjent med flere tradisjonelle grupper), at ALLE ( selv sånne gjetergrupper som reiser rundt med kveg hele året) koker melken før de lager yoghurt. Det er sikkert for å pastorisere det…en bøtte melk står lenge før det er brukt opp, så det er kanskje det smarteste å sørge for å få det “rent” og unngå evt sykdom. ( og som dere sier her oppe, det er en god grunn til at all melken skal pastoriseres i verden).

 11. Vet du hvor lenge den holder seg i kjoleskapet ?

 12. JEG vet at den mugner om noen dager, så man skal sjekke det godt om et par dager… Du ser litt sånn blå/grønn mugg her og der. Vi lager en kjempe diger bolle, men pleier å bruke det innen 4-5 dager. Tror en uke ville blitt litt for lenge.

 13. Jeg har laget youghurt på denne måten tidligere, men er det noen som vet om man kan gjøre det samme med Biola? Altså om de probiotiske bakteriene vil formere seg på samme måte som yoghurtbakteriene?

  • Det går helt fint med Biola. Bruker Biola naturell som jeg søter litt med Stevia. Himmelsk..

 14. Men hvordan er holdbarheten på yoghurten som lages på denne måten?

 15. Linda og Roger: Angående holdbarhet så har jeg ikke noe helt klart svar, jeg er litt nybegynner på dette selv. Jeg har spist opp yoghurten i løpet av ca. en uke, og da var den helt fin. Kanskje litt mer syrlig i bunn av glasset. Jeg ser at anbefalingene varierer mye rundt omkring, og det kommer nok også mye an på hvor kaldt den lagres og så videre. Så følg med, og ikke ta noen sjanser. Lag heller en ny porsjon, og bruk eventuelle rester til å lage kremost! Kommer tilbake til dette snart..

 16. Jeghar laget rømme av geitemelk rett fra geita og det funka. Hvorfor står det i denne oppskriften at man skal varme opp melka til 80 grader? Hva skjer om man ikke gjør det? Og vhorfor blir det mugg på såkort tid? Annen yoghurt holder seg jo mye lenger enn 1 uke?

 17. Trond: oppvarming skyldes at man da får en eller annen reaksjon i melka som gjør at yoghurten blir jevnere, og ikke klumpete, har jeg lest forskjellige steder. Men jeg er ingen kjemiker, så kan ikke forklare detaljert. Det kan godt hende holdbarheten er mye lengre enn en uke, men som sagt så har yoghurten blitt spist opp innen den tid her i huset.. Derfor tør jeg ikke komme med noen klare råd på dette. Ser yoghurten fin ut, og lukter den ikke noe spesielt, kan den nok fint spises.

 18. Det som er, er at alt uåpnet holder seg lenge, men med engang det er åpnet tar ikke det lang tid før det mugner. Og da snakker jeg om ALT!… Jeg vil anta det er pga at bakterier( helt normale) får tilgang til oksygen. Dette gjelder tomatpure, yoghurt, ost, syltetøy, rømme mm… Det gjelder iallfall hjemme hos oss. Dessverre.

 19. Prøvde denne oppskriften igår og idag har jeg smakt resultatet. Fantastisk godt sammen med hjemmelaget musli

 20. Hva gjør man hvis man ønsker med jordbær, banan, eller noen andre smaker på? Er ikke så glad i bare naturell

  • Den enkle løsningen er å hakke eller mose bær, banan el. l. og blande det godt inn i yoghurten. Selv fikk jeg tak i noen fantastisk gode frosne bringebær her om dagen. Jeg lot de tine halvveis, moste dem godt, og rørte inn i yoghurten. Nam! Om du vil ha “ferdig” bærsmak el. l. kan det nok være lurt å bruke f. eks. ferdig syltetøy med sukker eller konserveringsmiddel, da det holder seg lenger. Men for min del er litt av poenget den helt friske smaken, og derfor liker jeg best å blande det i når jeg skal spise.

   Noen som har tips til andre smaker eller andre fremgangsmåter for å få smak på yoghurten?

 21. Når det gjelder holdbarhet på hjemmelaget yoghurt, har jeg med h-melksyoghurt spist den i så lang tid som to uker. Ikke noe problem overhodet. Og så tror jeg at du vil merke det dersom den ikke er helt bra…

 22. Har noen prøvd å lage yoghurt med laktosefri melk ? Jeg er litt allergisk mot laktose nemlig, tåler å spise yoghurt i små mengder men hadde vært greit å kunne fråtse uten å være redd for magevondt..

  • Det har jeg ikke prøvd! Jeg vet ikke hvilken funksjon laktose har i syrningsprosessen. Her tror jeg bare du må prøve deg frem – men veldig forsiktig, da! Si gjerne fra hvis du finner ut noe mer om dette, jeg vet vi har mange lesere med diverse intoleranser.

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo