Smørmangelløsningen

Skrevet av Anne Siri lørdag 26. november 2011 • 30 kommentarer

Frykter du for julebaksten, eller er du bare generelt redd for å måtte gå en lang vinter i møte uten kjøkkenets gull, meierismøret? Frykt ikke, så lenge butikkene ikke går tomme for både fløte og rømme i tillegg, er smøret bare minutter unna.

Å lage smør er utrolig enkelt. Alt du trenger er fløte eller rømme, og en foodprocessor eller annen kjøkkenmaskin. Faktisk er heller ikke dette helt nødvendig, hvis du mangler kjøkkenmaskin eller ønsker litt husmortrim er det bare å helle fløten i et romslig norgesglass eller lignende, og riste løs. Her vil vi forklare fremgangsmåten med kjøkkenmaskin, men det er bare å erstatte miksingen med risting så har du oppskriften på ristesmør.

Smør i boks

Fløte eller rømme?
Om du begynner med fløte, blir resultatet temmelig likt det du får kjøpt i butikken – bare med den ekstra touchen at det er hjemmelaget. Kvaliteten på fløten bestemmer kvaliteten på smøret. Her har vi riktignok ikke så mange varianter å velge mellom i norske dagligvarebutikker, men vi velger fløte fra Q-meieriene og er fornøyd med det! (Her har vi også vår lille mulighet til å peke nese til Tine, som nekter å sette ned tollmurene på utenlandsk smør, slik at du og jeg må ta saken i egne hender.)

Om du velger å begynne med rømme eller creme fraiche får du derimot syrna smør, som ikke selges i vanlige matbutikker. (Oppdatering: Dette stemmer ikke, vanlig smør produseres av syrna fløte. Men godt blir det uansett.) Det blir et ekstra godt smør med et hint av syrlig smak. Dette blir garantert suksess servert i fine, små skåler til søndags- eller julefrokosten!

For begge varianter kan du selvsagt tilsette akkurat så mye smak du ønsker. Salt og hvitløk er sikre vinnere, men det er bare å prøve seg frem med andre varianter! Chili, gressløk eller koriander er smaker jeg skal teste ut neste gang!

Dette trenger du:

 • Fløte, rømme eller creme fraiche
 • Eventuelt salt/hvitløk/annen smakstilsetning

Slik gjør du:

 • Finn frem en mugge med isvann
 • Ha fløten/rømmen i en bolle
 • Bruk en krafig visp, f. eks. foodprocessor (en stavmikser med knivblader kan også anbefales, men den bør være ganske sterk og tåle å bli kjørt på høy fart en god stund)
 • Kjør til fløten/rømmen tydelig skiller seg i gulaktig smør og hvit kjernemelk
 • Hell av kjernemelka
 • Ha vannet over i en liten bolle eller tallerken
 • Hell over isvann – dette gjør vi for å rense ut rester av kjernemelk
 • Rør/klem smøret i vannet – smøret vil ikke trekke til seg vannet, men støte det fra seg
 • Hell av vannet, og gjenta 3-4 ganger eller til vannet som helles av er klart
 • Tørk smøret lett med kjøkkenpapir
 • Nå kan du røre inn salt og annen smak, og deretter ha det over i en egnet boks eller form

Brukes i rikelige mengder til grønnsaker, kjøtt, bakverk, brød, sauser, egg…  Smør gjør nesten alt bedre! Lager du en skikkelig stor porsjon, er det bare å fryse ned til fremtidig bruk.

Fløten helles i…
Fløte
…visp, og så vips:
Smør har skilt seg
Smøret skylles, klemmes og tørkes lett av…
Smør
Smør
…og man har en herlig smørklump naturell.
Smør
Så er det bare å blande i ønsket smakestilsetning…
Smør
…klemme på plass i egnet oppbevaring…
Smør
…eller spise med det samme!
Smør

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

30 kommentarer