Smørmangelløsningen

Skrevet av Anne Siri lørdag 26. november 2011 • 30 kommentarer

Frykter du for julebaksten, eller er du bare generelt redd for å måtte gå en lang vinter i møte uten kjøkkenets gull, meierismøret? Frykt ikke, så lenge butikkene ikke går tomme for både fløte og rømme i tillegg, er smøret bare minutter unna.

Å lage smør er utrolig enkelt. Alt du trenger er fløte eller rømme, og en foodprocessor eller annen kjøkkenmaskin. Faktisk er heller ikke dette helt nødvendig, hvis du mangler kjøkkenmaskin eller ønsker litt husmortrim er det bare å helle fløten i et romslig norgesglass eller lignende, og riste løs. Her vil vi forklare fremgangsmåten med kjøkkenmaskin, men det er bare å erstatte miksingen med risting så har du oppskriften på ristesmør.

Smør i boks

Fløte eller rømme?
Om du begynner med fløte, blir resultatet temmelig likt det du får kjøpt i butikken – bare med den ekstra touchen at det er hjemmelaget. Kvaliteten på fløten bestemmer kvaliteten på smøret. Her har vi riktignok ikke så mange varianter å velge mellom i norske dagligvarebutikker, men vi velger fløte fra Q-meieriene og er fornøyd med det! (Her har vi også vår lille mulighet til å peke nese til Tine, som nekter å sette ned tollmurene på utenlandsk smør, slik at du og jeg må ta saken i egne hender.)

Om du velger å begynne med rømme eller creme fraiche får du derimot syrna smør, som ikke selges i vanlige matbutikker. (Oppdatering: Dette stemmer ikke, vanlig smør produseres av syrna fløte. Men godt blir det uansett.) Det blir et ekstra godt smør med et hint av syrlig smak. Dette blir garantert suksess servert i fine, små skåler til søndags- eller julefrokosten!

For begge varianter kan du selvsagt tilsette akkurat så mye smak du ønsker. Salt og hvitløk er sikre vinnere, men det er bare å prøve seg frem med andre varianter! Chili, gressløk eller koriander er smaker jeg skal teste ut neste gang!

Dette trenger du:

 • Fløte, rømme eller creme fraiche
 • Eventuelt salt/hvitløk/annen smakstilsetning

Slik gjør du:

 • Finn frem en mugge med isvann
 • Ha fløten/rømmen i en bolle
 • Bruk en krafig visp, f. eks. foodprocessor (en stavmikser med knivblader kan også anbefales, men den bør være ganske sterk og tåle å bli kjørt på høy fart en god stund)
 • Kjør til fløten/rømmen tydelig skiller seg i gulaktig smør og hvit kjernemelk
 • Hell av kjernemelka
 • Ha vannet over i en liten bolle eller tallerken
 • Hell over isvann – dette gjør vi for å rense ut rester av kjernemelk
 • Rør/klem smøret i vannet – smøret vil ikke trekke til seg vannet, men støte det fra seg
 • Hell av vannet, og gjenta 3-4 ganger eller til vannet som helles av er klart
 • Tørk smøret lett med kjøkkenpapir
 • Nå kan du røre inn salt og annen smak, og deretter ha det over i en egnet boks eller form

Brukes i rikelige mengder til grønnsaker, kjøtt, bakverk, brød, sauser, egg…  Smør gjør nesten alt bedre! Lager du en skikkelig stor porsjon, er det bare å fryse ned til fremtidig bruk.

Fløten helles i…
Fløte
…visp, og så vips:
Smør har skilt seg
Smøret skylles, klemmes og tørkes lett av…
Smør
Smør
…og man har en herlig smørklump naturell.
Smør
Så er det bare å blande i ønsket smakestilsetning…
Smør
…klemme på plass i egnet oppbevaring…
Smør
…eller spise med det samme!
Smør

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

30 kommentarer

 1. Jeg beskriver mitt forsøk på smørproduksjon her. Var ikke så grundig som du er her, men smøret smakte fremdeles vidunderlig.

 2. Genialt, skal prøves så fort jeg kommer meg hjem fra jobb!
  Men jeg lurer på holdbarheten til hjemmelaget smør?
  Må det lages hver uke eller holder det litt lengre, kan det bakes, steikes og smeltes med dette smøret?

  • Det kan brukes akkurat som vanlig smør, jeg laga sausejevning med det i går og spiste det på skiva i dag. Det fungerer helt fint.

   Når det gjelder holdbarheten, vil jeg tro den er temmelig bra. Dette er stort sett fett og salt, og dermed ferdig konservert. Det er selvfølgelig alltid viktig å passe på at alt man bruker i produksjonen er så reint som mulig, men oppbevarer man det i kjøleskap skal man ha gjort mye galt om det ikke holder seg like bra i ukesvis.

   Men nå har ikke jeg like mye erfaring som artikkelforfatteren, da – og tar gjerne i mot korreksjoner! 😀

  • Hei Silje,

   Her er jeg helt enig med Lasse, så lenge du er nøye med renslighet mens du lager smøret skal det holde seg en god stund, helt sikkert noen uker. Men for å være på den sikre siden ville jeg kanskje fryst det ned i passende porsjoner til bruk i 1-2 uker. Her i huset har vi ikke den problemstillingen, en porsjon med smør på denne størrelsen forsvinner i løpet av en uke 🙂

   Og som Lasse sier er det bare å bruke dette til alt du ville brukt kjøpesmør til.

   • Jeg har også fått fortalt at holdbarheten er avhengig av hvor stor flid du gjør deg med å fjerne all kjernemelk. Dersom det er rester av kjernemelk i smøret vil denne bli sur lenge før fettet blir harskt.

    Kanskje hvor mye smøret “svetter” er en indikasjon på hvor mye kjernemelk som er igjen? … Men det kan jo være bare rent vann….

    I alle fall, vær nøye med å “vaske” smøret, det skal altså også hjelpe på holdbarheten.

 3. Bra blogg, Anne Siri!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 4. Kan du fortelle meg hvordan du lager gulost også? Har laktoseintoleranse og får ikke tak i gulost i Norge (må til Sverige. Vurderer derfor å lage selv hvis det ikke er veldig vanskelig 🙂

  • Hei!
   Jeg har også laktoseintileranse, men tåler faste hvite oster, spiser ikke store mengder av det og det går fint! Det er mulig å forsøke 🙂
   Har lest at laktosen blir endret i prosessen fra melk til ost.
   Lykke til

  • Hvis man har normal laktoseintoleranse kan man spise normale faste oster dvs. norvegia, jarlsberg(edamer/emmentaler) etc. uten noe problemer, den legen som har fortalt deg att du ikke kan det, bør levere tilbake tittelen sin så fort som mulig. http://no.wikipedia.org/wiki/Laktoseintoleranse som nevnt i denne artikkelen så er det viktig å skille mellom laktoseintoleranse og melke alergi.

   ta en titt her også:

   http://www.tine.no/produkter/merkevarene-vare/255774.cms

   Ganske mange som har laktoseintoleranse som ikke engang er klar over det, de trenger å bli veiledet og ikke villedet 🙂

   god jul og spis ost med god samvitighet ta deg t.o.m en brie uten problem

  • Hjemmelaget gulost.. Den er litt verre. Jeg er litt bekymret for hva mattilsynet har å si til det, siden det involverer en mer komplisert prosess. Men jeg tar det som en utfordring, og setter i gang jakten på fremgangsmåten for å lage gulost.

   I mellomtiden lover jeg å komme tilbake med oppskriften på hjemmelaget rømme, hjemmelaget yoghurt og hjemmelaget kremost!

 5. Fantastisk! Herre min, og folk driver og skriker etter ekte meierismør når man lett kan gjøre det hjemme.. Takk for tipset..

  • Dessuten er det ganske morsomt, og en hyggelig førjulsaktivitet. Og hvis man finner noen fine, små glass eller krukker egner det seg godt som en liten jule- eller vertinnegave!

 6. En god gammeldags Kjøkkenmaskin er tingen.
  Romtemperert fløte eller rømme. Sett maskinen på elting og gjør noen annet til smøret er klart. Sett på den runde taggete sylinderen som kom med kjøkkenmaskinen. Denne klememr ut vannet for deg.

 7. Det er da mangel på fløte også i disse lavkarbo-tidene!! *mumle*

  • Det kan det selvsagt bli, men foreløpig er det ikke noe problem å få tak i fløte eller rømme i butikken. Det er en av grunnene til at jeg ikke forstår denne “smørmangelen”, råvaren er jo der!

 8. Heihei 🙂

  Åh så fin blogg du har 🙂
  Jeg har også en mat og bake blogg 🙂

  Og jeg har tenkt jeg skulle teste ut å lage smør selv jeg også en dag denne uka 🙂

  Ha en fin uke 🙂

  Mvh swimzy

 9. Veldig informativ blogg:-) For å få lengst mulig holdbarhet er det viktig å “vaske” smøret med mye vann. Men det du skriver om at vi ikke får syrnet smør i norske butikker er ikke riktig… Alle typer smør som produseres av Tine er laget på syrnet fløte, dvs. rømme.

  • Hei,

   Takk for info om syrnet smør! Men har du en lenke til mer informasjon? På Tines hjemmesider står det nemlig at de lager smøret på “fersk fløte”, og jeg tolket dette som at den ikke var syrnet.

   • Det er fosåvidt riktig at man bruker fersk fløte, men man tilsetter en syrekultur i tillegg slik at man får syrnet smør. Vanlig “TINE Smør” produseres i en kontinuerlig smørmaskin, mens Kviteseidsmør fortsatt produseres som i gamle dager i en kjerne. Litt om smørproduksjon her:

    http://www.mejeriudstilling.dk/testside.php?s=0302

    Grunnen til at jeg vet litt om smør, er at jeg tidligere har jobbet på et nå nedlagt TINE-meieri som produserte smør. Men jeg er ikke enig i boikotten deres av TINE, men det er jo opp til hver enkelt å gjøre seg opp en menig om det…

    • Mange takk for info, skjønner at jeg har mye igjen å lære om smør!

     Ellers er det selvsagt lov å være uenig i vår lille boikott. Vi er forøvrig veldig for norske bønder og norsk meieriproduksjon generelt. Derfor kjøper vi gjerne fra norske bønder, men helst via andre kanaler enn Tine, siden vi tror på konkurranse og spredd markedsmakt – også i produsentleddet. Men det er jo litt på siden av denne saken, hjemmelaget smør er morsomt uansett.

 10. Av og til føler jeg meg urgammel. Vokste opp med å lage smør når vi skulle ha gjester. Kjernemelken lagde vi grøt av når smøret ble laget av rømme. Det gav en god og litt syrlig grøt (hvetemelsgrøt).
  Problemet nå blir vel mangel på fløte og rømme 😮

  • Ja, det er bare å ta vare på melken! Jeg drikker den som vanlig melk, men mange synes sikkert det er litt spesielt, siden den skiller seg litt. Da kan det jo være greit å bruke den i grøt eller noe annet.

 11. Hei,

  Takk for morsomt tips. Prøvde meg med en blanding av rømme og fløte. Det ble supergodt!

 1. […] noe “lo” på ting. så tilsatte jeg salt og knadde mer. så vips smør! dant oppskrift HER, men bilder […]

 2. […] Smørmangelløsningen […]

 3. […] har tidligere vist deg hvordan du lager smør og rømme selv. Nå har tiden kommet til yoghurten. Der rømme lages av fløte og en rest av […]

 4. […] finnes en del gode oppskrifter på hjemmekjerna smør ute på nettet, men jeg tok meg ikke bryet med å lete da jeg sto der med fløteboksen. Så jeg […]

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo