Hjemmelaget rømme

Skrevet av Anne Siri søndag 4. desember 2011 • 7 kommentarer

Forrige uke lagde vi smør, denne uken viser vi deg hvordan du enkelt lager din egen rømme eller crème fraîche.

Å lage rømme eller crème frâiche hjemme er utrolig enkelt. Du må bare være nøye med rensligheten. Rene glass, rene redskaper og ikke putt fingrene oppi selv om det er fristende!
La stå

Du trenger:

 • 1 pakke fløte
 • 1 ss rømme eller crème fraîche

Slik gjør du:

 • Hell fløten i et helt rent glass, evt en stålbolle
 • Ha i en ss rømme eller crème fraîche
 • Rør godt
 • Dekk til
 • La stå på kjøkkenbenken i 20-24 timer

Rømmen skal nå ha tyknet, og skal oppbevares i kjøleskap, hvor den tykner enda litt til. Kan brukes til alt som du ellers bruker rømme eller crème fraîche til, for eksempel i supper og sauser eller i rømmegrøt. Eller til å lage hjemmelaget, syrnet smør. Eventuelt spises rett ut av glasset med skje…

NB: Husk å spare en spiseskje rømme til neste runde!

Hell i fløte:
Hell i fløte

Rør inn rømme:
Ha i rømme
Rør inn rømme

La stå:
La stå

Nyt resultatet neste dag:
La stå

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

7 kommentarer

 1. Se der ja! Nå kan jeg flytte til utlandet! Mitt viktigste argument for at jeg ikke kan bo i et annet land er manglende tilgang på rømme. Problem solved 😀

 2. Hehe, uten rømme, smør og fløte ville det blitt mye kjip mat her i verden. Du må bare huske å ta med start-kultur da! Og håpe at du ikke blir stoppet i tollen for å smugle rømme.. Og så må du ta med bloggen, ellers kan man risikere alt fra middagskriser til protestmarsjer her i huset 🙂

  Forøvrig kommer det forhåpentligvis snart en oppskrift på yoghurt også! (Spoiler: den minner ganske mye om oppskriften på rømme..)

 3. Hei! Tusen takk for smarte tips! Jeg flyttet til utlandet selv om det verken fins rømme eller crème fraîche her, så nå blei jeg glad! 😀

  Men jeg lurer på en ting. Produktet holder seg jo ikke ferskt i all evighet. Må jeg kjøre kontinuerlig rømmeproduksjon for å ha tilgang til startkultur, eller går det an å fryse litt? Er litt i tvil om det går …

  • Fint å være til hjelp 🙂

   Når det gjelder å fryse ned så vet jeg ikke om det er mulig.. Det er vel en sjanse for at disse bakteriekulturene dør når det blir kaldt. Men det du eventuelt kan gjøre, er å bruke alternativer til rømme som starter for syrningen. Mange andre fermenterte melkeprodukter (som kulturmelk eller lignende) vil fungere. Sluttresultatet blir muligens noe annerledes, men det er jo bare å prøve seg frem. Visstnok kan man også ha en spiseskje eddik i fløten, blande godt og la det stå. Her er det bare å ta nettet til hjelp for å finne alternativer.

   Problemet er at fløten i en del tilfeller er pasteurisert ved så høy temperatur at den blir dårlig i stedet for å syrne. Derfor er det litt vanskelig å gi generelle råd, det kommer an på fløten som er tilgjengelig!

   • Takk! Det var et smart tips! Jeg har sett at det går an å kjøpe kefirkultur i nettbutikker, så kanskje jeg kan blande den med fløte og se hva som kommer ut av det. 🙂 Rømmen kommer jeg vel først og fremst å bruke i matlaging (ikke som tilbehør), så da er det sikkert ikke så farlig om det ikke blir 100 % rømmesmak. Det viktigste er jo at det er syrlig.

    Forresten lagde jeg crème fraîche her om dagen (det får jeg nemlig heller ikke tak i). Da brukte jeg 200 g yoghurt naturell og 500 g fløte (min. fettinnhold: 36 %) og lot det stå ved ca. 26-28 °C i 8-10 timer. Så fikk blandingen hvile i kjøleskapet minst like lenge slik at den tyknet. Det ble veldig bra! 🙂

 4. Så morsomt – dette må prøves!

 1. […] har tidligere vist deg hvordan du lager smør og rømme selv. Nå har tiden kommet til yoghurten. Der rømme lages av fløte og en rest av forrige […]

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo