Sukrin

Skrevet av Anne Siri fredag 4. februar 2011 • 2 kommentarer

Du har kanskje lagt merke til at mange av kakeoppskriftene her på Den late ku inneholder noen fremmednavn, og lurt på hva “sukrin” er. Sukrin er et annet navn for erythritol, et sukkeralkohol. Det er et naturprodukt, og finnes naturlig i en del frukt og grønnsaker, som pære, melon og sopp. Sukrin for kommersiell bruk fremstilles ved fermentering av druesukker.

Sukrin

Bildene er lånt fra nettbutikken www.x-life.no.

Men hvorfor i all verden spiser vi dette rare sukkeralkoholet i stedet for godt, gammeldags sukker? Vel, sukrin har noen fine egenskaper som man ikke skal kimse av når man forsøker å leve sånn passe sunt (i hvert fall til hverdags):

  • Sukrin inneholder ingen kalorier, dvs. kroppen kan ikke bruke det som energi
  • Sukrin påvirker ikke blodsukkeret
  • Sukrin er ikke skadelig for tennene

Sukrin smaker ikke helt som sukker, så min erfaring er at man bør være litt forsiktig med det. Jeg har prøvd å lage oppskrifter som krever store mengder sukker, og byttet ut sukkeret med sukrin, f. eks. julekaker og paideg. Dette synes jeg ikke har vært helt vellykket, da jeg har kjent den litt “kalde” smaken fra sukrinen for godt. Men i oppskrifter som skal være søte uten at sukker er en hovedingrediens, fungerer det veldig bra. Det går også an å kombinere med andre søtstoffer, for eksempel med et lite dryss stevia eller en teskje honning, eller rett og slett blande med sukker.

Du finner to typer sukrin, vanlig sukrin som ser ut som sukker, og sukrinmelis, som er finmalt sukrin. Min erfaring er at sukrinmelis er enklest å bruke.

Hos oss har vi troen på at et sunt liv består av minst mulig stress, og minst mulig besettelse over å følge en eller anne spesifikk diett. Livet er til for å nytes! Samtidig føler vi oss begge bra når vi spiser mat som er laget av “ekte” råvarer, det vil si minst mulig merkelige kunststoffer og pre-prosessering. Vi trives dessuten best uten for mye sukker og karbohydrater til hverdags. Til daglig går det mye i kjøtt, grønnsaker og fete meieriprodukter. Men så har det altså gått litt sport i å lage “hverdagskos”, derav de sukkerfrie, grønnsaksbaserte kakene som squashkake, gulrotkake og gresskarkake (kommer).

Sukrin får du kjøpt i helsekostbutikken eller i diverse nettbutikker.

Her kan du lese mer om sukrin.

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

2 kommentarer