Det finnes mange espressomaskiner på markedet. Hva bør du egentlig kjøpe? Her er vårt valg.
Espresso er uten tvil den vanskeligste bryggemetoden for kaffe. Variablene er hårfine og marginene syltynne. Men brygget riktig er espresso samtidig den bryggemetoden som bringer frem mest og flest smaker fra kaffebønnene. En god espresso er en himmelsk opplevelse, som vi tidligere har beskrevet i en egen artikkel.
Hva skal du se etter?
En god espressomaskin trenger
- Termometer
- Jevnt og nøyaktig trykk på 9 bar
- Steamer
- Et solid gruppehode og filter
De vi valgte vekk
Det finnes mange «espressomaskiner» på markedet. I anførselstegn. Blant disse finner vi Nespresso-maskinene. Er du ute etter espresso hopper du elegant over disse, og alle tilsvarende maskiner.
Det finnes mange espressomaskiner på markedet. En av de mest utbredte er Rancilio Silvia, som anses for å være selve folkemaskinen. Til tross for at det er en god maskin, mangler maskinen noe så vesentlig som et termometer. Det er et viktig verktøy ettersom vanntemperatur og trykk henger sammen. I tillegg er ikke designet optimalt, i våre øyne.
Vårt valg
Dermed falt valget på en Ascaso Steel Uno (med den fulle betegnelsen pm prof). Den er pen å se på og har de nødvendige funksjonene, inkludert et termometer.
Etter å ha hatt maskinen i snart et par år, ser vi ingen umiddelbare ulemper når det gjelder selve bryggingen av espresso. Det eneste minuset er at det er tungvindt å ta ut vannbeholderen som sitter bak, dermed ender vi som oftest opp med å kjøre alt vannet gjennom maskinen. Ikke veldig problematisk, kun upraktisk.
Fordeler
- Pent design
- Robust konstruksjon
- Termometer
- Jevnt trykk
Ulemper
- Vanskelig å ta ut vannbeholderen
Nøkkelinformasjon
- Pris: 4995,- kroner hos Jernia
Full spesifikasjonsliste ser du hos Ascaso.
Jørund
11. oktober 2011 23.21
Kul maskin, ser ut til å være en av de beste utfordrerne til Silvia i den prisklassen. Jeg er enig med deg i behovet for termometer, men synes termometeret på Ascasoen ikke ser ut til å være en god oppskrift på å se forskjell på 91 og 95 grader, men det kan være at jeg tar feil. 🙂
Jeg har hatt en Silvia i snart ti år, den går som ei klokke, men har nylig gjort min første modifisering i form av å bytte ut OPV-en (overtrykksventilen). Den opprinnelige maskinen kom med en ventil som er vanskelig å stille inn og som stort sett gir litt for høyt trykk gjennom gruppa. Den nye versjonen av maskina har derimot en OPV som både yter relativt riktig trykk i utgangspunktet og som er langt lettere å stille inn. Heldigvis kan man kjøpe det meste av reservedeler til Silvia fritt og sånn sett oppgradere en gammel maskin med nye deler. Det fine med å gjøre slike inngrep i maskina er at man får en helt ny forståelse for hvordan maskina faktisk er bygd opp internt. Har også anskaffet et nakent portafilter, neste oppgradering blir nok en PID. Så kan man kanskje si at jeg heller burde solgt maskina og gått for en Vibiemme e.l., men da hadde jeg jo ikke fått mekka på den. 🙂
Anbefaler virkelig et nakent portafilter (eller bajonett som man ofte sier på norsk), det gir en unik mulighet til å se hvor godt man treffer med dosering og tamping.