En perfekt kopp espresso

Skrevet av Martin fredag 27. august 2010 • 3 kommentarer

Espresso er den beste kaffebaserte drikken jeg vet om. Samtidig er espresso sannsynligvis den vanskeligste kaffen å tilberede. Her kan du se en video fra Intelligentsia som viser deg en god fremgangsmåte.

Ingenting er som en kopp korrekt tilberedt espresso som forsterker hver eneste lille smak de små, brune, espressobrente bønnene har å by å. Spesielt den siste slurken er så rik på smak at jeg kan sitte og smatte på den lenge, bare for å kjenne på de forskjellige smakene.

I tillegg er espresso også den mest misbrukte definisjonen på alt som omhandler sterk kaffe. «Alle» selger espresso eller espressomaskiner, uten at sluttproduktet til noen av dem oppfyller verken forventninger eller definisjonen.

Selv om espresso er enkelt å tilberede på papiret er det allikevel mange hårfine variabler som påvirker sluttresultatet. Selv kjenner jeg fremgangsmåten godt, men har allikevel vanskelig for å finne den helt konsistente prosessen som gir likt resultat hver gang. Og godt er det, for noen utfordringer skal man ha. Allikevel er jeg komfortabel med å lage en god kopp espresso hjemme på kjøkkenet.

Å tilberede en perfekt kopp espresso krever øvelse og perfeksjonering, om og om igjen. I min søken etter den perfekte kopp espresso kom jeg over en video på Vimeo som er like vakker som espressoen i seg selv. Under videoen lister jeg opp oppskriften på en god kopp espresso.

I tråd med videoen og egne erfaringer går du frem på følgende måte for å tilberede en perfekt kopp sort krutt:

  1. Forvarme koppen
  2. Sørg for at filteret er rent og tørt.
  3. Ha kaffe i filteret og fordel det jevnt med pekefingeren.
  4. Bank en gang eller to på siden av filteret med tamperen for å jevne ut kaffen.
  5. Press med tamperen med 15 kilos trykk. Øv deg med badevekten til du føler deg sikker.
  6. Stryk vekk overflødig kaffe med fingeren
  7. Kjør litt vann gjennom gruppehodet før du monterer filteret for å rense det og sørge for at det er nytt, rent vann som brukes.
  8. Kjør vann gjennom filteret mellom 20 og 30 sekunder. Selv benytter jeg 25 sekunder for en dobbel espresso, som tilsvarer omlag 30 ml.

Espressoen skal ha en konsistens som minner om brent karamell eller rust, med en brun crema på toppen. Det heter seg at espressoen som renner ut av filteret skal se ut som halene på to mus.

Variabler

Det finnes mange variabler som påvirker sluttresultatet. Jeg lister her opp de forskjellige variablene jeg kjenner til, og kommer samtidig med noen tips om hvordan du perfeksjonerer dem.

Kvalitet på kaffen

Kaffen skal være fersk, det vil si mellom 1 og 3 uker etter brenning. Bruk espressobrent kaffe, ikke kaffe brent for tradisjonell brygging.

Vannkvalitet

Bruk rent, kaldt vann fra springen. La det om nødvendig løpe noen sekunder før du tapper i espressomaskinen. Før du tapper nytt vann i espressomaskinen bør du også tømme ut det gamle, dersom det er noe igjen. Hell på nytt vann og kjør det igjennom maskinen uten kaffe. Vent deretter noen minutter slik at både vannet og espressomaskinens komponenter når riktig temperatur.

Kverningsgrad

Nykvernet kaffe har ingen holdbarhet, og må brukes umiddelbart. Kaffen skal være helt nykvernet, med en finhetsgrad som kalles espressomalt. På vår Rancilio Rocky maler vi espresso på 5 på en skala fra 1 til 40, hvor 1 er finest og 40 grovest.

Fordeling i filteret

Når kaffen er malt skal den fordeles jevnt i filteret. Bruk pekefingeren og gi filteret et kakk på kanten med tamperen for å riste ut ujevnheter og luftlommer, og fordel på nytt.

Pressetyngde med tamperen

Kaffen skal presses i filteret med 15 kilos trykk. Kakk på kanten av filteret og lag en fin, polert overflate. I kombinasjon med kverningsgrad er dette sannsynligvis det som påvirker sluttresultatet mest.

Video via Ordentligmat.no.

Etiketter: ,

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

3 kommentarer