Rancilio Rocky

Skrevet av Martin torsdag 24. mars 2011 • 13 kommentarer

Nykvernet kaffe er det viktigste du trenger for å brygge god kaffe. Derfor bør du kjøpe hele bønner og kverne dem selv. Til det trenger du en kaffekvern. Dette er en omtale av Rancilio Rocky, en av de mest anerkjente kvernene på markedet.

Rancilio Rocky

Nykvernet kaffe har ingen holdbarhet og må brukes umiddelbart. Det er derfor det er så stor forskjell på å kverne selv og å kjøpe ferdigkvernet kaffe i butikken. Nykvernet kaffe smaker nesten som det lukter, mens ferdigkvernet får en kjedelig, sur og identitetsløs smak.

Det finnes mange kaffekverner på markedet — alt fra de små, billige til en hundrelapp eller to, til de store, dyre til flere tusenlapper. Ikke overraskende får man hva man betaler for.

En dårlig kvern

En dårlig kvern maler ujevnt, det vil si at kaffekornene som kommer ut har forskjellig størrelse. Når man brygger kaffe på disse vil noen kaffekorn bli ferdigtrukket for tidlig (overekstrahert), mens andre ikke blir ferdigtrukket i det hele tatt (underekstrahert). Underekstrahert kaffe smaker bittert, overekstrahert kaffe smaker surt.

En god kvern

En god kvern maler helt jevnt, det vil si at kaffekornene som kommer ut har lik størrelse. Dermed blir det langt enklere å brygge kaffe ved å prøve seg frem med forskjellig ekstraheringstid (trekketid). Smaker det bittert kan du enten male kaffekornene litt finere eller la dem trekke litt lenger. Eller omvendt hvis det smaker surt.

En god kvern lar deg kverne kaffe med forskjellig grovhet. For eksempel skal det brukes svært fin kaffe til espresso og tyrkisk kaffe, mens kokekaffe skal males svært grov.

Kombinasjonen av en kvern som både lar deg regulere malingsgraden og som maler jevnt koster etter min erfaring litt penger. Blant de aller beste finner man kvernen Rocky fra italienske Rancilio. Den koster 2490,- kroner med doserer og 2290,- uten. Vi har den med doserer, men kunne fint klart oss uten.

Styrker

Rancilio Rocky fremstår som et solid produkt. Først og fremst på grunn av den relativt voksne vekten, men først og fremst på grunn av sluttresultatet på den malte kaffen. Det blir perfekt hver gang. Man stiller malingsgrad, har i kaffebønner og trykker på knappen. Du kan stille malingsgraden på Rancilio Rocky fra 0 (tyrkisk) til 60 (kokmalt).

Svakheter

Imidlertid er Rancilio Rocky et klassisk italiensk produkt. Ikke alt er like gjennomtenkt. For eksempel bør man være sivilingeniør i et komplisert mekanisk fag, eller ha spesielt utviklede evner for å ta ting fra hverandre og sette dem sammen igjen for å rengjøre kvernen. Den bør få en fullstendig overhaling med vask og avfetting hver 3. måned, hvilket krever både Zalo, trykkluft, tørkepapir, klut, skrutrekker, skiftenøkkel og støvsuger. Og ikke minst store mengder innsats og tålmodighet. Det følger nemlig ingen manual med for denne jobben. Typisk italienere. Ved en senere anledning skal jeg lage en instruksjonsvideo som viser hvordan.

Oppsummering

Ser man bort fra at rengjøringsprosessen er noe omstendelig, og at ikke alle detaljer er like gjennomtenkt, gjør Rancilio Rocky heldigvis det den er skapt for — å kverne kaffe med perfekt resultat, hver gang.

Rancilio Rocky kan definitivt anbefales.

Fordeler

 • Svært jevn maling
 • Maler alt fra tyrkisk til kokmalt
 • God kvalitet

Ulemper

 • Tungvinn og tidkrevende å rengjøre

Verdt å vite

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

13 kommentarer

 1. Bra innføring i kaffekverning!

  Vil tilføye vår anbefaling: Compak K3 (Touch). Det spanske firmaet Compak (leverte kverner til VM i 2009) prøver å komme inn på markedet og leverer derfor bedre kverner enn de andre, til samme pris. K3 sammenlignes ofte med Mazzer Mini, men koster ca. det samme som Rocky. Jeg har den selv hjemme, og kan anbefale den varmt. Større kvernblader enn Rocky, stepless justering og færre omdreininger gir meget bra resultat.

 2. Det er ikke kun det å male bønnene selv som er viktig i kaffelagingen. Prøv f.eks. forskjellen mellom kaldt vann eller lunken vann som utgangspunkt, eller det som verre er: vann som ikke smaker godt :/. Det er også forskjell mellom hardt og bløtt vann. Feil temperatur. Eller når du har trukket ferdig kaffen og du har ikke rørt den?

  Malt kaffe *har* en holdbarhet, den er bare veldig kort, sammenlignet med hele bønner. Som har en holdbarhet som er veldig kort sammenlignet med ubrente bønner.

  Det neste må bli å brenne selv. Det er vel ikke så veldig lenge siden folk gjorde det selv (god lukt også) 😉

  • Nei, det er ikke slik at jeg mener nykvernet kaffe er den eneste faktoren for god kaffe. Jeg skriver jo innledningsvis at «Nykvernet kaffe er det viktigste du trenger for å brygge god kaffe». Utover det er jeg helt enig i at vannkvalitet og -temperatur er medvirkende faktorer.

   Hvorvidt vi skriver at nymalt kaffe ikke har en holdbarhet, eller om vi skriver at den er veldig kort, blir flisespikkeri. Det viktigste er at vi kan enes om at den er best når den er helt nymalt. 🙂

   Har lekt med tanken om å brenne selv, men all den tid vi bor i Oslo, ikke langt unna Tim Wendelboe, er det like greit å kjøpe hos de som kan det best. Men kom gjerne med noen oppskrifter på hvordan, så kan vi se om det skal forsøkes.

 3. Dere må prøve kaffe fra Bergen kaffebrenneri – det er det beste jeg drikker om dagen. Kjøp en Sweet Yellow og kjør i AeroPressen!!

  • Takk for tipset! Jeg venter på at en Aeropress skal lande i postkassen, og kaffe fra Bergen kaffebrenneri er innen rekkevidde siden jeg arbeider i Bergen sentrum. 🙂

   Eg gler meg!

   Mvh
   Bjarte

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo