Unyansert om lavkarbo

Skrevet av Martin onsdag 21. desember 2011 • 2 kommentarer

Debatten om lavkarbodietter blir mer og mer unyansert. Det er derfor på tide å løfte blikket og se hva slike dietter egentlig innebærer.

Skal man tro avisene rett, er rent fett — helst flytende baconfett — eneste alternativ til sukker. Velger man å kutte ned på karbohydratene, er en diett bestående av rent fett eneste alternativ, får man inntrykk av. Slik er det selvfølgelig ikke.

Problemet er at store deler av maten vi spiser er tilsatt sukker. Fruktyoghurt, makrell i tomat og leverpostei, for å nevne noe — alt sammen er tilsatt sukker. Slik er det med store deler ferdigbehandlet mat. Derfor bør man heller kjøpe rene råvarer, som ubehandlet frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt.

Lavkarbo impliserer akkurat som navnet antyder — inntak av mindre sukker, blant annet redusert inntak av sukker, hvitt mel og pasta. Hva man velger å spise i stedet for sukker får være opp til den enkelte. Men det er noe tøv at det alltid erstattes med rent fett, slik man får inntrykk av i media.

Undertegnede er tannlegesønn og kan nærmest påberope seg å ha vokst opp med lavkarbo. På bordet hjemme har det alltid vært frukt, grønnsaker, fisk eller kjøtt i riktige mengder. Og med en BMI på 20 er det lite som tyder på at det har vært problematisk for meg.

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

2 kommentarer