Unyansert om lavkarbo

Skrevet av Martin onsdag 21. desember 2011 • 2 kommentarer

Debatten om lavkarbodietter blir mer og mer unyansert. Det er derfor på tide å løfte blikket og se hva slike dietter egentlig innebærer.

Skal man tro avisene rett, er rent fett — helst flytende baconfett — eneste alternativ til sukker. Velger man å kutte ned på karbohydratene, er en diett bestående av rent fett eneste alternativ, får man inntrykk av. Slik er det selvfølgelig ikke.

Problemet er at store deler av maten vi spiser er tilsatt sukker. Fruktyoghurt, makrell i tomat og leverpostei, for å nevne noe — alt sammen er tilsatt sukker. Slik er det med store deler ferdigbehandlet mat. Derfor bør man heller kjøpe rene råvarer, som ubehandlet frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt.

Lavkarbo impliserer akkurat som navnet antyder — inntak av mindre sukker, blant annet redusert inntak av sukker, hvitt mel og pasta. Hva man velger å spise i stedet for sukker får være opp til den enkelte. Men det er noe tøv at det alltid erstattes med rent fett, slik man får inntrykk av i media.

Undertegnede er tannlegesønn og kan nærmest påberope seg å ha vokst opp med lavkarbo. På bordet hjemme har det alltid vært frukt, grønnsaker, fisk eller kjøtt i riktige mengder. Og med en BMI på 20 er det lite som tyder på at det har vært problematisk for meg.

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

2 kommentarer

  1. Du har et veldig godt poeng der. Atkins-dietten er så misforstått til de grader. Men “lavkarbo” henviser implisitt til lavt karboinntak og høyt fettinntak, og ikke kun til lavkarbo. Dessverre.

  2. Jeg eter ikke selv “lavkarbo”, men jeg har sett klare fordeler med å ikke være redd for fett!! I fjor slapp jeg unna vinterdepresjon ved hjelp å spise det jeg hadde lyst på, som ble feitere mat og h-melk o.l. Vekta? Vel den tror jeg faktisk gikk nedover også, uten at jeg orker å måle og veie den slags. Jeg følte meg i hvert fall BRA!

    Derfor blir jeg så lei av slike artikler i media pga det er som du sier, det er “enten sukker eller baconfett”, det handler jo om så mye annet! Laks, avocado, olivenolje? Få se om disse “anti-lavkarbohuene” spiser dette, og hvorfor!! Sunt fetT? Neeei? finnes det altså?! Jøje meg!!

    Og mange lavkarboere er som du nevner opptatt av REIN mat, dette er noe jeg også bryr meg mye om og leser derfor en del slike blogger pga vi sammen diskuterer nettopp tilsetninger og slikt. Er det farlig for barn å få en diett uten tilsatte e-stoffer?! Man må jo bare snu alle spørsmålene slik. Hva taper barna på en diett med sunt fett og reine matvarer? Media har altfor mye makt og media er kjøpt og betalt av visse selskaper – det er ingen tvil en gang. Jeg tror noen skjelver litt av at man snur kostholdet fra standaren over til det som sansynligvis er sunnere..

    Og du tar “heldigvis” feil ang makrell i tomat! Leste på en eller annen lavkarboblogg, for noen spiser det som mellommåltid rett fra boksen, at boks kjøpt en dag og boks kjøpt en annen dag hadde ulikt innhold. Kunne virke som tilsatt hvitt sukker manglet i den nye! Og DET gjør ingenting for noens dietter!!

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo