Sushi sushi!

Skrevet av Anne Siri onsdag 14. september 2011 • 2 kommentarer

Det er ikke vanskelig å lage hjemmelaget sushi, og dessuten er det veldig godt!

Selvsagt blir det ikke alltid like spesielt og kunstnerisk som på de flotteste restaurantene, men det blir da heller ikke all annen mat vi lager. Hjemmelaget sushi er et veldig godt alternativ til det meste av take-away-sushien man får tak i her på berget. I tillegg er det morsomt og sosialt å lage. Det anbefales å invitere venner med på prosessen. Sørg gjerne for å ha et par flasker riesling på kjøl, det passer godt både til kokkeleringen og til maten når den er ferdig.

Sushi

Dette trenger du

Til risen
(Dette holder omtrent til 4 personer.)

  • 200 g hvit ris. Det må være sushiris, japansk ris eller evt. grøtris (det siste har jeg ikke prøvd, bare hørt at er en god mulighet)
  • 4 dl vann
  • 60 ml riseddik
  • 8 ml matolje
  • 20 g sukker (mindre hvis riseddiken er søt!)
  • 4 g salt

Sushiris

Til bitene:

  • Laks, kveite, kamskjell, torsk, tunfisk, kokte eller rå reker eller nær sagt en hvilken som helst annen fisk som du liker.
  • Fisken må enten være skikkelig fersk, eller frosset ned en dag eller to og tint sakte igjen i kjøleskapet. Spør gjerne i fiskedisken etter fisk til sushi.
  • Nori-blader (grønne, firkantede blader av tang) om du ønsker å lage maki-ruller, og en bambusmatte til å rulle dem på

Fisk

Til ponzu-saus:

  • 2 deler soyasaus
  • 1 del lime- eller sitronsaft
  • 1 del riseddik
  • Salt og pepper
  • Dashi (en japansk fiskebuljonggreie – jeg har ennå ikke funnet dette, og lager min ponzu-saus uten)

Saus
Slik lager du risen

  1. Rens risen mange ganger, bruk gjerne sil
  2. Ha ris og vann i en kjele. Kok opp, og skru deretter varmen ned slik at det småkoker
  3. Kok risen i ca. 20 minutter under lokk, nå skal vannet stort sett ha fordampet.
  4. Trekk risen av varmen og la den stå under lokk i ca. 10 minutter til
  5. I mellomtiden koker du opp eddik, olje, sukker og salt i en kjele, til sukkeret er oppløst. La det avkjøle seg noe.
  6. Ha risen over i en stor, flat beholder (stort ildfast fat, langpanne eller lignende)
  7. Ha eddik-laken over risen og rør godt.
  8. Nå ser det hele ganske klissete og vått ut, men mens du rører og risen avkjøles vil det tørke opp og få en god konsistens til å jobbe videre med

Slik lager du nigiri sushi (“vanlige” sushi-biter):

  1. Skjær fisken i fine biter. Dette er ikke alltid så lett – her skjønner man hvorfor sushi-kokkene bruker litt tid på å lære seg faget sitt. Men frykt ikke, utseendet er ikke alt. Smaken blir god selv om fiskebitene av og til blir litt skjeve, tykke, hullete eller annerledes. Bare pass på at du har rene hender, ren fjøl og ren kniv når du holder på.
  2. Når du skal forme risen er det greit å ha en skål med vann med litt eddik i. Denne kan du dyppe fingrene i og ha litt av i håndflaten.
  3. Form passe store boller av ris i hånden, og legg dem på et brett
  4. Ha om ønsket et tynt, tynt lag med wasabi på undersiden av fiskebiten. Klem fisken på plass på risen.

Gratulerer! Du har laget sushi!

Slik lager du maki:

  1. Legg et nori-blad på bambusmatten
  2. Fordel ris på matten i et tynt lag. La 1-2 cm være fri for ris i hver ende
  3. Legg fisk og evt. grønnsaker i en stripe på midten
  4. Rull forsiktig sammen, ha litt vann på skjøten og lim sammen

Slik lager du sahsimi:

  • Fiskebitene som er til overs danderes på et fat. Lag gjerne en ponzu-saus, spesielt godt til sashimi-dipping!

Slik lager du ponzu-saus:

  1. Bland alle ingrediensene godt
  2. Det finnes sannsynligvis like mange ponzu-oppskrifter som sushi-kokker. Let på nettet etter din favoritt!

Dander alt fint på fat, dekk på med bambusmatter, levende lys, spisepinner og sett på litt zen-aktig musikk. Kos deg!
Bord

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

2 kommentarer

  1. Hei!
    Lekre bilder! Kan jeg spørre hvor de firkanta skålene er kjøpt? Er på julegave-jakt 🙂

 

© 2010-2017 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo