Boller

Skrevet av Martin tirsdag 29. mars 2011 • 6 kommentarer

Enhver trendy kaffebar bugner over av digre boller. Her får du oppskriften på hvordan du lager dine egne, enorme, supersaftige, søte boller.

Martin spiser bolle

Du trenger

  • 150 gram meierismør
  • 5 dl helmelk
  • 50 gram gjær (rød pakke)
  • 250 gram sukker
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 1 egg til pensling
  • 200 gram rosiner (hvis du vil lage rosinboller)

Du gjør som følger

  • Skal du lage rosinboller starter du med å legge rosiner i bløt i varmt vann
  • Smelt smør i en kjele
  • Når smøret er smeltet heller du oppi melken
  • Rør inn gjær i væsken, hold temperaturen under 35°C
  • Ha væsken i en eltebolle og tilsett hvetemel, sukker, kardemomme og salt
  • Elt i minst 15 minutter med maskin, 25 hvis du elter for hånd
  • Ha i rosiner mot slutten av eltingen
  • Sett deigen til heving i 3 timer
  • Del deigen forsiktig i 8 like store deler, uten å presse ut for mye luft
  • Form runde boller, fortsatt uten å presse ut for mye luft
  • Legg bollene på brett med bakepapir og etterhev i 1 time
  • Pensle bollene raskt med vispet egg
  • Stekes langt ned i ovnen på 160°C i 23-28 minutter (avhengig av ovn)

Nytes varme, gjerne med hvitost og et glass kald melk.

Kos deg! 🙂

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

6 kommentarer

  1. Lekkert. Testes i helgen 🙂

  2. Nå skal vi ikke skryte, men gjør du som vi gjør her, får du enda større og finere boller 🙂 : http://ordentligmat.no/2009/03/andre-boller/. Kokingen av mleken er det vesentlige trikset.

    • Større enn en kvart kilo? Disse er så store at det kun er plass til fire i ovnen om gangen. Større enn det tror jeg må kategoriseres som brød eller julekake.

      Ikke at jeg er kritisk, men industriboller er vel ikke et positivt ladet ord, men er ikke hjemmelaget hele sjarmen? 🙂

      Men melketipset er meget bra. Det skal jeg ta med neste gang jeg baker. Som et tips i retur kan du bake med helmelk.

      • Enig, industriboller er ikke et bra ord, men det var det nærmeste vi kom den gangen for å si at disse bollene matchet de litt utrolige bollene man møter i butikken. SKal ta det opp 😉

        Nei du vil ikke ha dem større, men du vil mest sannsynlig kunne lage flere med samme size 8)

  3. Hei
    Jeg ser at industrireferansen fort kan misforstås, så for å sette et punktum en gang for alle: det henspeiler på mengden luft som er i industriboller, ikke noe annet. Tanken var en idiotsikker motvekt til sånne små runde tennisballer som ofte dukker opp når folk forsøker seg på hjemmebaking.

    Oppskriften som Rune viser til over er basert på 1 heving, og har således ikke veldig mye tid til smaksutvikling, men det er ingenting i veien for mindre gjær og, eller flere hevinger. Mye av hemmeligheten ligger som sagt i å koke melken.
    Størrelsen på bollene er egentlig et godt poeng, det er jo kult med gigaboller. Skal testes neste gang.

 

© 2010-2017 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo