Dårlig vin

Skrevet av Martin onsdag 26. januar 2011 • 6 kommentarer

Jeg er ingen stor vinkjenner, men da vi nylig åpnet det som skulle være en nydelig italiensk rødvin, var det et par varsellamper som blinket.

Dårlig vin

Det første jeg la merke til var at korken satt usedvanlig godt fast. Da jeg endelig fikk den opp var den nesten gjennomtrukket av vin og luktet litt suspekt. Under dekantering la vi begge merke til den unormale brunfargen og svært mye nedfall. Dermed tok vi Google fatt for å se etter kjennetegn på vin som har blitt dårlig.

 • Lukt. Lukter ikke vinen som den pleier? Dekantér flasken, sniff godt inn og lukt etter hint av råte, mugg, innestengt kjeller, våt papp, rosin eller eddik.
 • Ettersmak. Ta en god slurk og vent på ettersmaken. Har den et hint av portvin? Når vin smaker som dessertvin er den overeksponert for varme.
 • Korken. Bulet korken litt opp av flasken? Det er kanskje ikke det første du legger merke til, men overtrykk i flasken indikerer overeksponering for varme og at vinen har ekspandert i flasken. «Corked» er et engelsk uttrykk som normalt refererer til at man kan si at vinen har blitt dårlig ved å inspisere korken. Normalt kan man ikke si at vinen har blitt dårlig kun ved å inspisere korken, sjekk også for de andre symptomene som omtales her. Hvordan sitter korken? Sitter den hardt? Et ikke ukjent tegn på en dårlig kork som har trukket til seg mye væske og kanskje også lekket luft.
 • Farge. Har vinen et brunskjær? Ser den rustrød ut når den dekanteres?
 • Smak. Smaker den stramt, litt sprit, er sterk, brutal og sur? Vinen på bildet er en italiensk Barbaresco fra 1999. Smaken skal stå i stil til forventningene. Og prisen. Italiensk? Fra 1999? Til flere hundrelapper? Den skal smake nydelig!
 • Gjæring. Prikker den på tunga? Et klassisk tegn på at vinen har gjennomgått annengangsfermentering i flasken.
 • Nedfall. Finner du store mengder nedfall eller partikler i vinen?

Dermed gikk det som skulle vært en god rødvin ned kjøkkenvasken.

(Tips via)

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

6 kommentarer

 1. Og der ender historien? Nå vet ikke jeg hvor du har kjøpt vinen eller hvor lenge du har hatt den lagret, men er den kjøpt på polet innenfor reklamasjonsfristen er det bare å klage. Jeg har byttet en “korka” vin på polet tidligere uten noe problem.

  • Hadde den enda bare vært kjøpt i Norge, så hadde jeg returnert den, men den var kjøpt i Italia. Da blir byttekostnaden litt i dyreste laget. 😉

   • Så lenge det er mulig å kjøpe vinen på polet, kan man faktisk bytte den der. Men selv om de har omtrent verdens største utvalg, er det jo ikke alt som finnes på polet heller. 🙂

    • Jeg var ikke klar over at man bytte vin kjøpt i utlandet på polet. Det må prøves neste gang, selv om jeg håper og tror at det blir en stund til.

 2. Vi hadde en morsom opplevelse med ei flaske som rett og slett ikke lot seg åpne. Korken satt for godt i! Da jeg tok den med på polet for å klage tok en mann med seg flaska ut i naborommet og åpnet den , kom strålende fornøyd ut med den og leverte den til meg. – Hva, sa jeg! Jeg hadde jo ikke tenkt å drikke den i dag. Jeg drikker jo ikke på mandager. (Det er lenge siden nå…)

  Jeg ville ha en ny, men fikk en vinåpner som plaster på såret. – Og drakk litt den mandagen, gitt!

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo