Nøttesmør

Skrevet av Anne Siri tirsdag 24. august 2010 • 3 kommentarer

Nøtter kan brukes til ufattelig mye godt. Ofte er det aller enkleste best: Ta en nøtt, gjerne din favorittnøtt, og putt den i munnen. Nam!

Mandler

Av og til har man lyst til å lage noe ekstra godt. Som for eksempel hjemmelaget nøttesmør. Enkelt, men ufattelig godt! Min favoritt er mandelsmør, mens Martin er hekta på hasselnøttsmør. Vi har også prøvd å lage det med macadamianøtter, mens valnøtter og peanøtter står for tur. Her er det bare å prøve seg frem, fremgangsmåten er omtrent den samme. Den korte versjonen er: Putt nøtter og litt salt i en blender, og kjør til det er smør! Her har du den litt mer detaljerte oppskriften:

Du trenger følgende:

 • 1 kraftig food processor/blender (sjekk at den tåler å knuse nøtter!)
 • 250 g nøtter, f. eks. mandler (eller så mye du vil ha)
 • 1 klype salt
 • 1-2 ss kokosolje (evt annen matolje) – avhengig av nøttetypen

Fremgangsmåte (de første to stegene kan eventuelt hoppes over):

 1. Om du bruker mandler, er de best når du skåldes. Kok opp en kjele med vann, ha i mandlene et minutts tid, fisk dem ut med en hulløse over på et kjøkkenhåndkle. Vent til de har kjølt seg ned nok til at du klarer å ta på dem, og så er det bare å “poppe” dem ut av skallet. Pass på så de ikke spretter rundt på hele kjøkkenet..
  Skåldede mandler
 2. De fleste nøtter kan med fordel ristes litt i ovnen før du lager smør av dem. Det er litt forskjellig hva man synes er best. Selv foretrekker jeg at de såvidt begynner å bli litt gylne, men foretrekker at de ikke har fått for lenge i ovnen. Sett ovnen på 175 grader , spre nøttene på et bakepapir på en rist. La dem stå inne i ca. 10-12 minutter, eller prøv deg frem. Det går også fint an å lage nøttesmør uten å riste nøttene. Pill gjerne av løst skall etter at nøttene har vært i ovnen, dersom de ikke er er skåldede fra før. La nøttene kjøle seg ned litt før du går videre, for eksempel til de kjennes varme i hendene, men ikke varmere enn at du kan klemme på dem (ca. 40 grader).
  Macadamianøtter før risting
 3. Ha nøtter og salt i blenderen. Dette skal kjøres en god stund, helt til det blir en klissete masse. Bruk gjerne “pulsfunksjon”, og stopp underveis for å løsne massen fra veggene. Pass på så motoren ikke går varm. Etter et par minutter vil oljene i nøttene frigis, og det blir klissete (og varmt). Når massen har blitt ganske jevn, har du i litt olje etter ønske. Prøv deg frem, gjerne med en teskje om gangen. Smak til med mer salt om du ønsker.
  Nøtter i blenderen

Det er det hele! Skrap nøttesmøret ut av blenderen og nyt sammen med eplebiter, yoghurt, eller bare med skje ut av bollen.

Mandelsmør

Gi oss gjerne tips til nye varianter av nøttesmør, eller hva det kan brukes til!

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

3 kommentarer