Aeropress

Skrevet av Martin torsdag 12. august 2010 • 14 kommentarer

Jeg tilbereder stort sett kaffe i to varianter; espresso og vanlig, sort kaffe. Til sistnevnte benytter jeg en Aeropress. Her forklarer jeg hva en Aeropress er, hvorfor jeg foretrekker å lage kaffe på en Aeropress og beskriver fremgangsmåten.

Hva er en Aeropress?

En Aeropress kan sammenliknes litt med en presskanne. Den består av en sylinder med et filter i bunnen. Du heller vann og kaffe oppi sylinderen og bruker et stempel til å presse ferdig kaffe gjennom filteret når kaffen er ferdigtrukket.

Der en presskanne er penere å se på og brygger større mengder kaffe, lager Aeropress-en bedre kaffe. I hvert fall for min gane. Produsenten hevder redusert bitterhet og høyere pH-verdi på det ferdige resultatet, noe jeg ikke har problemer med å tro på. Når jeg kun skal lage 1-2 kopper sort kaffe er Aeropress alltid mitt førstevalg.

Tenk på lukten av nybrente kaffebønner eller nykvernet kaffe. Smaker ferdig kaffe slik den lukter? Svært sjelden. Aeropress er imidlertid den bryggemetoden som kommer aller nærmest av alle jeg har prøvd. Beskhet og bitterhet uteblir og i koppen sitter man igjen med alle de nydelige smakene som skjuler seg under det sterke og skjemmende laget av beskhet og bitterhet.

Mer om Aeropress leser du hos Wikipedia eller på produsentens nettsted. (Merk for øvrig at enkelte amerikanere har et skrudd forhold til espresso — en Aeropress kan ikke lage espresso. Vi kommer tilbake til bryggemetoden for espresso i en senere artikkel.)

Bryggemetoden

Som med de fleste andre bryggemetoder for kaffe er det også med Aeropress mange måter å brygge kaffen på. Jeg benytter en litt uvanlig metode jeg har lært av Anne Siri, men som er en ypperlig metode for et petimeter som meg som liker de små detaljene.

Du trenger:

 • Kaffe
 • Kokende vann
 • En Aeropress
 • En kanne å presse kaffe i
 • En stoppeklokke
 • En nøyaktig vekt

Du gjør som følger:

Finn frem alt utstyret og sørg for at det er rent og fritt for gamle kafferester. På Flickr kan du holde musen over bildet for å se hva alt sammen er.

Utstyr til Aeropress

Finn frem vekten og et lite målebeger. Vi bruker 15 gram per kopp.

Kaffevekt

Kaffen maler vi med malingsgrad 25 på en Rancilio Rocky. Du kan med fordel male den enda grovere og eksperimentere med ekstraheringstiden.

Malingsgrad 25

Få ting lukter bedre enn nykvernet kaffe.

Nymalt kaffe

Sett Aeropressen på vekten, ha oppi kaffen og nullstill vekten.

Kaffe i Aeropress

Hell oppi vann, 200 gram med temperatur 80-90°C per kopp.

Kaffe og vann i Aeropress

Rør forsiktig om og la kaffen trekke i 40 sekunder. Sett deretter på filteret på toppen, snu Aeropress-en og press kaffen.

Ferdigpresset kaffe med Aeropress

Kos deg!

Kaffekopper

Hvorfor gjør vi det slik?

Dette er som nevnt en utradisjonell måte å brygge kaffe på med en Aeropress. Årsaken til at vi brygger på denne måten er at det ikke skal trekke kaffe igjennom filteret for tidlig, før kaffen er ferdigtrukket. I tillegg rører vi forsiktig under hele trekkeprosessen, slik at alle kaffekornene trekkes like mye.

Vi sier imidlertid ikke at dette er den perfekte bryggeprosessen. Skulle du ha forslag til forbedring legger du bare igjen en kommentar, det setter vi alltid pris på! 🙂

Etiketter:

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

14 kommentarer

 1. Her er min oppskrift på kaffekoking:

  – Fyr opp et middels stort bål
  – Fyll opp (3/4) med vann i en turkaffekjele
  – Når vannet koker setter man kjelen ved siden av bålet
  – Hell så oppi en anseelig mengde med kokmalt kaffe (kaffen skal være svart, så det nytter ikke å spare – ca 1/3 pose)
  – Så er det bare å vente noen minutter til kaffen har trukket ferdig. Tar ca like lang tid som å spikke seg en pølsepinne.

 2. Fantastisk oppskrift, Thorstein! Kokmalt kaffe skal definitivt ikke undervurderes, det fant jeg ut i sommer. Den skal bare males grovt nok og fyres på skikkelig kjele. Vi kan jo ta sikte på å skrive et blogginnlegg om kokmalt kaffe på tur, hvis dere inviterer nordover? 🙂

  • Når jeg i utgangspunktet var så kjekkas, så regner jeg med at dere gjorde dere opp en mening etter besøket. Hva er dommen over “bålkaffe”? Og blir det en egen post om temaet? 🙂

   • Bålkaffen din var glimrende!

    Dessverre glemte jeg å ta bilder av seansen. Har du anledning til å ta noen — eller kanskje du har noen — som vi kan bruke i en artikkel?

 3. Jeg syns det er så flott å se at det faktisk ikke er alle som krever at “god drikke” må være alkoholholdig. Ikke for at jeg ikke har forståelse for at folk kan like det, men at det er fint at også noe annet enn øl, vin og sprit kan bli regnet som godt.

  Jeg gleder meg til teen og kakaoen kommer, jeg!

 4. Takk for hyggelig tilbakemelding, Martin! 🙂

  God mat og drikke er høyst individuelt og må på ingen måte inneholde alkohol. Det kan være så enkelt som et glass iskald melk til ferskt brød med smør og brunost.

  Og ja, det kommer artikler om både te og kakao. 🙂

 5. Nå har New York Times en artikkel om Aeropress. Verdt å lese.

 6. Godt skrevet/forklart. Kan nesten lukte nykvernet kaffe bare av å se på bildene

 7. Hei,

  Flott artikkel om et spennende produkt! Etter å ha lest litt mer på nettet om Aeropressen la jeg for 10 minutter inn en bestilling på en fra Amazon. Gleder meg til å prøve den ut! 🙂

  Mvh
  Bjarte

  • Tøft! Hold oss gjerne oppdatert på fremdrift og still gjerne spørsmål hvis du lurer på noe underveis.

   • Det skal jeg gjøre!

    Jeg har også bestilt boken ‘Kaffe med Tim Wendelboe’ som jo skriver særskilt om bryggeprosessen for Aeropress, så da har jeg vel de beste forusetninger for å lage skikkelig kaffe. 🙂

    Mvh
    Bjarte

 8. Jeg var på kaffebaren til Tim Wendelboe i Oslo og der fikk jeg kaffen tilberede med aeropress. Det var en fantastisk kaffe.

  Jeg sliter imidlertid å få fintunet bryggingen selv, og jeg klarer ikke helt å finne ut hva jeg gjør galt. Teoretisk sett skal det ikke være noe galt med forholdet mellom malingsgrad og trekketid.

  Det jeg imidlertid lurer på, er om presshastigheten gjør noen forskjell på hvor bitter kaffen blir? Er det noen som har noen synspunkter/erfaringer med det?

  • «Problemet» du skisserer er kjent, Geir. Min erfaring er at all kaffe er forskjellig, og krever litt forskjellig brygging fra pose til pose. Normalt bruker jeg 2-3 brygginger på å finne ut hvordan akkurat denne posen skal brygges.

   Eksempelvis brygger jeg i disse dager en indisk kaffe som skal ha 14 gram kaffe per kopp, malingsgrad 35 og en trekketid på kun 30 sekunder. Da blir den klar og fin i smaken, men brygger jeg etter oppskriften beskrevet i artikkelen her blir den mer bitter og brent.

   Mitt tips er som følger: Blir kaffen sur er den underekstrahert og skal trekke lenger. Blir den bitter og brent har den trukket for lenge. Bruk malingsgrad og trekketid som variabler for å justere opp eller ned. Teori er en ting, praksis en annen. 🙂

   Og er det noe du lurer på er det selvfølgelig bare å spørre! 🙂

 1. […] En av de fine tingene med mokkabrygging er at du kan gjøre det nær sagt hvor som helst. Vi benytter en liten Bialetti-kanne i aluminium, som veier lite, tar liten plass og kan bli med på tur som et alternativ til Aeropress. […]

 

© 2010-2022 Anne Siri Koksrud og Martin Bekkelund
OpphavsrettRSSKontakt

Facebook Twitter WordPress Flickr Vimeo