Aeropress

Skrevet av Martin torsdag 12. august 2010 • 14 kommentarer

Jeg tilbereder stort sett kaffe i to varianter; espresso og vanlig, sort kaffe. Til sistnevnte benytter jeg en Aeropress. Her forklarer jeg hva en Aeropress er, hvorfor jeg foretrekker å lage kaffe på en Aeropress og beskriver fremgangsmåten.

Hva er en Aeropress?

En Aeropress kan sammenliknes litt med en presskanne. Den består av en sylinder med et filter i bunnen. Du heller vann og kaffe oppi sylinderen og bruker et stempel til å presse ferdig kaffe gjennom filteret når kaffen er ferdigtrukket.

Der en presskanne er penere å se på og brygger større mengder kaffe, lager Aeropress-en bedre kaffe. I hvert fall for min gane. Produsenten hevder redusert bitterhet og høyere pH-verdi på det ferdige resultatet, noe jeg ikke har problemer med å tro på. Når jeg kun skal lage 1-2 kopper sort kaffe er Aeropress alltid mitt førstevalg.

Tenk på lukten av nybrente kaffebønner eller nykvernet kaffe. Smaker ferdig kaffe slik den lukter? Svært sjelden. Aeropress er imidlertid den bryggemetoden som kommer aller nærmest av alle jeg har prøvd. Beskhet og bitterhet uteblir og i koppen sitter man igjen med alle de nydelige smakene som skjuler seg under det sterke og skjemmende laget av beskhet og bitterhet.

Mer om Aeropress leser du hos Wikipedia eller på produsentens nettsted. (Merk for øvrig at enkelte amerikanere har et skrudd forhold til espresso — en Aeropress kan ikke lage espresso. Vi kommer tilbake til bryggemetoden for espresso i en senere artikkel.)

Bryggemetoden

Som med de fleste andre bryggemetoder for kaffe er det også med Aeropress mange måter å brygge kaffen på. Jeg benytter en litt uvanlig metode jeg har lært av Anne Siri, men som er en ypperlig metode for et petimeter som meg som liker de små detaljene.

Du trenger:

  • Kaffe
  • Kokende vann
  • En Aeropress
  • En kanne å presse kaffe i
  • En stoppeklokke
  • En nøyaktig vekt

Du gjør som følger:

Finn frem alt utstyret og sørg for at det er rent og fritt for gamle kafferester. På Flickr kan du holde musen over bildet for å se hva alt sammen er.

Utstyr til Aeropress

Finn frem vekten og et lite målebeger. Vi bruker 15 gram per kopp.

Kaffevekt

Kaffen maler vi med malingsgrad 25 på en Rancilio Rocky. Du kan med fordel male den enda grovere og eksperimentere med ekstraheringstiden.

Malingsgrad 25

Få ting lukter bedre enn nykvernet kaffe.

Nymalt kaffe

Sett Aeropressen på vekten, ha oppi kaffen og nullstill vekten.

Kaffe i Aeropress

Hell oppi vann, 200 gram med temperatur 80-90°C per kopp.

Kaffe og vann i Aeropress

Rør forsiktig om og la kaffen trekke i 40 sekunder. Sett deretter på filteret på toppen, snu Aeropress-en og press kaffen.

Ferdigpresset kaffe med Aeropress

Kos deg!

Kaffekopper

Hvorfor gjør vi det slik?

Dette er som nevnt en utradisjonell måte å brygge kaffe på med en Aeropress. Årsaken til at vi brygger på denne måten er at det ikke skal trekke kaffe igjennom filteret for tidlig, før kaffen er ferdigtrukket. I tillegg rører vi forsiktig under hele trekkeprosessen, slik at alle kaffekornene trekkes like mye.

Vi sier imidlertid ikke at dette er den perfekte bryggeprosessen. Skulle du ha forslag til forbedring legger du bare igjen en kommentar, det setter vi alltid pris på! 🙂

Etiketter:

Følg @DenLateKu på Twitter og Facebook

14 kommentarer